НАВИГАЦИЯ


ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ
IОУ "Никола Йонков Вапцаров"
гр. Берковица
here we are
Без тежест
Твоят час
Училища на бъдещето
Еразъм +

МИСИЯ "НА УЧИЛИЩЕ БЕЗ ТЕЖЕСТ"

Първо основно училище "Никола Й. Вапцаров" - гр. Берковица официално се присъедини към кампанията "На училище без тежест" - инициатива на сдружението "Настоящи и бъдещи майки”. Кампанията цели превенция на заболяванията на опорно-двигателния апарат чрез по-висока информираност на родители и ученици относно правилния подбор на ученическата раница, нейната тежест и начин на носене.

Според здравните стандарти, ученическата раница не бива да превишава 10% от теглото на детето, а когато тя е пълна с всички учебници, с помагала и тетрадки - това е многократно повече.

Специалисти умуват в момента дали учебниците, особено за най-малките, не могат да бъдат олекотени, като се отпечатват на по-тънка хартия и без твърди корици.
Осигуряване /където е възможно/ на втори комплект учебници, който ще остава в училището и ще се съхранява в училищните библиотеки и в шкафчета.

Повече информация (щракни):

МИСИЯ "НА УЧИЛИЩЕ БЕЗ ТЕЖЕСТ"

 А също и на сайта на кампанията.

Друго нововъведение е задължителна гимнастика в училище. Тя ще бъде в отделен час от физическото възпитание, но няма и да бъде познатата от миналото физзарядка на училищния двор. Гимнастиката ще се нарича изправителна, като в заниманията ще бъдат включени всички деца с гръбначни изкривявания, а здравите ще правят профилактика.

Очакваме още мнения и осъществими предложения.


версия за печат