НАВИГАЦИЯ


ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ
IОУ "Никола Йонков Вапцаров"
гр. Берковица
here we are
Без тежест
Твоят час
Училища на бъдещето
Еразъм +

Последна мобилност по проект "Заедно в многообразието" по програма "Еразъм +"

 Участие в последната четвърта мобилност по проект „Together in diversity”(„Заедно в многообразието”), проект № 2017-1-HR01-KA219-035405, финансиран от Програма "Еразъм +".

От 30.09.2019 г. до 04.10.2019 г. осем ученици и двама учители от Първо основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – Берковица, посетиха основното училище в Нимиджа де Джос /Nimigea de Jos/ - Румъния.
 От първия до последния ден на тази мобилност учениците преживяха незабравими моменти, изградиха приятелства с учениците от партньорските държави от Румъния, Хърватия и Полша, участваха активно в организираните от домакините дейности, научиха нови неща за образователния процес в тези държави, традициите и културата им.
 След топлото посрещане на участниците първия ден, учениците се включиха в организираните за тях дейности за сближаване, интеграция и работа в групи. Всички дейности и игри бяха организирани и проведени на изключително високо ниво. Докато учениците „разчупваха леда“ и се опознаваха с децата от другите страни, учителите присъстваха на урок по унгарски език във втори и четвърти клас, унгарско малцинство в Румъния. Учениците се обучават симултативно (едновременно). В урока бяха показани различни интерактивни методи и техники на преподаване. В една от тези насоки са организирани и дейностите по проекта, а именно: приобщаване на националните малцинства, повишаване на качеството на тяхното образование, осигуряване на равни възможности на всички ученици да научат всичко за своя език, култура и традиции.
Следобед за учениците бяха организирани различни интерактивни и забавни игри, те се забавляваха с караоке, магически трикове, танци, рисуване върху лице, състезания.
 Особено вълнуващ беше вторият ден, където всички имаха възможност да представят костюмите, храната и традициите на своя народ. Нашите ученици бяха облечени в български национални костюми и представиха българско народно хоро, а храната, която бяха донесли от България и изложена на специален щанд, свърши преди всички останали.
Останалата част от деня премина не по-малко интересно. Посетихме едно много красиви място сред природата, където деца се обучават от доброволци от неправителствена организация на респект към природата, за функцията, която изпълняват дърветата и колко гениална може да бъде природата, ако се грижим за нея.
 Третият ден беше много интересен за учениците заради уъркшоповете, които бяха организирани. В тях те участваха в изработването на различни предмети чрез използване на разнообразни техники. Предметите, които изработиха, учениците донесоха в България. През това време учителите наблюдаваха урок по физика на унгарски език в 6. – 8. клас, който беше практически и където учениците измерваха и изчисляваха маса, плътност, обем и участваха в провеждането на различни опити. Следобед отново се включихме в организираните интерактивни игри и дейности, които развиват и обогатяват децата със своята социална, състезателна, екипна работа. Всички много се забавляваха и времето минаваше бързо.
 Четвъртият ден от мобилността беше посветен на образователна екскурзия до солната мина в Турда, намираща се в северозападната част на Румъния. Популярна туристическа атракция днес, мината се е образувала преди повече от 13 милиона години, а се е експлоатирала над 2000 години. Този изключително красив природен обект ни впечатли с величествените си размери и красота, пред които човек онемява.
 Последният заключителен ден беше не по-малко емоционален и впечатляващ. Сутринта учениците участваха в спортни състезания, докато учителите дискутираха и разпределяха финалните задачи по проекта. След това всички изгледахме видеото, в което отново преживяхме вълнуващите моменти от престоя ни в Румъния. Всички гласуваха за любима дейност от проекта със стикер. Отново представяне на артистични моменти от партньорите, в които се включваха всички. В края на срещата всички получиха сертификати и подаръци от домакините, а преди да се разделим с училището, участниците пуснаха балони в небето на фона на популярни хитове.
Вечерта беше организирано парти за сбогуване с партньорите, където се танцуваха танците и се пяха песните на държавите участници в проекта.
 Тези пет дни ще останат най-вече незабравими за учениците, защото те участваха активно във всички дейности, представиха България и нашето училище, намериха много нови приятели, учиха и говориха на езиците на своите партньори.
 Домакините показаха изключително гостоприемство и перфектна подготовка на всички дейности по тази последна мобилност по проект „Заедно в многообразието“.


версия за печат